Image

استرس و اضطراب چیست؟

اضطراب یک حالت روانی است که با ترس، نگرانی، استرس و ناراحتی همراه است. این حالت ممکن است به دلیل مسائل شخصی، اجتماعی، مالی، سلامتی، خانوادگی یا مشکلات کاری رخ دهد. اضطراب ممکن است به صورت موقت یا مزمن باشد و در صورت عدم درمان، می تواند به اختلالات روانی جدی مانند افسردگی، اضطراب ،فوبیایی، اختلالات خوردن و بیماری های جسمی منجر شود

علائم و نشانه های اضطراب شامل موارد زیر می باشد
- ترس و نگرانی بیش از حد
- افزایش ضربان قلب، تنفس سریع و عرق کردن
- لرزش، اضطراب و تعریق دست ها
- خشکی دهان، سردرد و درد شکم
- اضطراب در مواجهه با موقعیت های خاص مانند صحبت کردن در جمع، سفر کردن با هواپیما، امتحان دادن و غیره
- اضطراب در مورد مسائل روزمره مانند کار، پول، خانواده و غیره
- بی خوابی و خستگی
- مشکلات گوارشی مانند دل درد، تهوع، استفراغ و اسهال
لازم به ذکر است که این علائم ممکن است برای هر فردی متفاوت باشد و بسته به شدت و نوع اضطراب، ممکن است تغییر کند
Image

انواع اضطراب عبارتند از:

1- اضطراب عمومی: این نوع اضطراب به صورت مداوم در زندگی روزمره فرد وجود دارد و باعث ترس و نگرانی بیش از حد می شود.

2- اختلال اضطراب فراگیر: در این نوع اختلال، فرد در موقعیت های خاص مانند صحبت کردن در جمع، سفر کردن با هواپیما، امتحان دادن و غیره، شدیداً نگران و ترسو می شود.

3- اختلال ترس واکنشی: در این نوع اختلال، فرد به صورت شدید به یک موضوع خاصی ترس دارد، مانند ترس از حشرات، ترس از بلندی و غیره.

4- اختلال ترس پانیک: در این نوع اختلال، فرد به صورت ناگهانی و بدون دلیل قابل توجیهی ترس و نگرانی شدیدی تجربه می کند که باعث افزایش ضربان قلب، تنفس سریع و عرق کردن می شود.

5- اختلال استرس پس از ضربه: در این نوع اختلال، فرد پس از تجربه یک حادثه ناگوار، مانند تصادف، سوء‌استفاده جنسی و غیره، با اضطراب شدید و ترس مواجه می شود.

روش های کاهش اضطراب عبارتند از:

1- تمرینات تنفسی: تمرینات تنفسی می تواند به کاهش تنش عضلانی و افزایش آرامش کمک کند.

2- تمرینات ورزشی: ورزش های سبک مانند پیاده روی، شنا، یوگا و غیره می تواند به کاهش اضطراب کمک کند.

3- روش های تفکر مثبت: تمرین روش های تفکر مثبت مانند تمرین خود شفایی، تمرین خود دلسوزی و غیره می تواند به کاهش اضطراب کمک کند.

4- درمان دارویی: در بعضی موارد، مصرف داروهای ضد اضطراب و آرامبخش می تواند به کاهش اضطراب کمک کند.

5- مشاوره روانشناسی: مشاوره با یک روانشناس متخصص می تواند به شناسایی علل اضطراب و یافتن راه حل های مناسب برای کاهش آن کمک کند.


Image

انواع اختلالات اضطرابی

1- اختلال اضطراب عمومی: این اختلال معمولا با نگرانی و ترس بیش از حد در مورد موضوعات روزمره همراه است و می تواند باعث تحریک، خستگی و بی خوابی شود.

2- اختلال هراس اجتماعی: در این اختلال، فرد دچار ترس و نگرانی در مواجهه با جمعیت بزرگ است و ممکن است باعث ایجاد مشکلات اجتماعی و کاری شود.

3- اختلال هراس از موقعیت های خاص: در این نوع اختلال، فرد دچار ترس و نگرانی در مواجهه با موقعیت های خاصی مانند پرواز، ارتفاعات، حیوانات و غیره است.

4- اختلال پانیک: در این اختلال، فرد دچار حملات ناگهانی اضطراب و ترس شدید می شود که ممکن است با علائم فیزیکی شدید همراه باشد.

5- اختلال اضطراب پس از استرس: در این نوع اختلال، فرد پس از تجربه یک رویداد استرس زا، مانند حادثه تلخ، دچار ترس و نگرانی شدید می شود.

دکتر سمیرا توکلی

سرکار خانم دکتر سمیرا توکلی با بیش از چند سال سابقه در حوزه های مشاوره و روانشناسی کودک و نوجوان , بزرگسال و ..., تدریس در دانشگاه های بزرگ اصفهان بیش از چند مقاله مواثر و چهار کتاب حرفه ای که به صورت رسمی به چاپ رسیده اند و دارای مدارک دورهای حرفه ای و تخصصی در حوزهای مختلف روانشناسی , امروزه برای کمک به شما اینجاست.

درباره ما | ارتباط با ما